Primăria Simeria invită cetățenii să participe la un proces de consultare în cadrul elaborării primei politici urbane a României
Locuitorii Simeriei pot semnala provocări și soluții pentru o viață mai bună în oraș
Locuitorii Orașului Simeria, împreună cu cetățeni din întreaga țară, sunt invitați să participe la un proces amplu de consultare publică, derulat în cadrul proiectului
„Elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a zonelor urbane din România" (cod SMIS 129720, cod SIPOCA 711).
Politica Urbană reprezintă viziunea de dezvoltare urbană durabilă, incluzivă și rezilientă a României. Ea va stabili o agendă comună a autorităților publice de la nivel central și local pentru îmbunătățirea cadrului de dezvoltare urbană, prin furnizarea unui set de măsuri coerente și prin coordonarea și corelarea domeniilor sectoriale și a diferiților actori.
Consultarea cu cetățenii se desfășoară în cadrul platformei online
citadini.ro. Aici pot fi trimise provocări urbane cu care se confruntă locuitorii celor 319 de municipii și orașe din România, precum și sugestii de adresare a acestor provocări și de îmbunătățire a calității vieții urbane din țară. În plus, cetățenii pot vota provocările și soluțiile urbane publicate pe platformă și se pot înscrie în
Rețeaua Citadinilor, locul în care oamenii pasionați de dezvoltare urbană și practicienii în diverse arii ale domeniului se întâlnesc și contribuie la Politica Urbană a României. Tot pe
citadini.ro sunt puse la dispoziție cele mai noi informații, analize și studii elaborate pe subiectul dezvoltării urbane în România.
Primăria Simeria încurajează cetățenii, instituțiile, agenții economici locali și întreaga societate civilă să acceseze această platformă și să contribuie prin semnalarea de provocări urbane cu care se confruntă, precum și prin recomandarea de soluții urbane ce pot îmbunățăți calitatea vieții în orașul lor.
Așteptăm de asemeni propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare, cu referire la acest subiect, în scris, la sediul Primăriei Oraşului Simeria, str. Avram Iancu nr. 23, judeţul Hunedoara, sau prin intermediul poştei electronice la adresa
strategie.simeria@gmail.com, până la data de 15.02.2021.
Mai multe detalii la:
Sursa informației:
ANUNŢ PUBLIC privind consultarea cetățenilor pentru elaborerea politicii urbane a României..
Mai puțin ...
Despre Politica Urbană
Despre proiectul de elaborare a Politicii Urbane a României
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), în calitate de lider, implementează, cu sprijinul Băncii Mondiale, proiectul „Elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a zonelor urbane din România” (cod SMIS 129720, cod SIPOCA 711), cu aplicare națională, care se derulează începând cu 27 septembrie 2019.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a orașelor din România, prin:
- fundamentarea cadrului normativ, investițional și financiar;
- schimbarea mentalității în ceea ce privește procesul de dezvoltare urbană.
De asemenea, politica urbană poate sta la baza fundamentării prevederilor următorului Program Operațional Regional și a reconfigurării programelor naționale de finanțare care să vizeze dezvoltarea durabilă și incluzivă a localităților urbane.
Principalele rezultate pe care le vizează proiectul sunt:
- analiza documentelor-cadru de la nivel mondial și european și preluarea principiilor și obiectivelor acestora, inclusiv identificarea unor modele de bune practici de dezvoltare urbană:
- elaborarea unei analize a documentelor-cadru de la nivel mondial și european și preluarea principiilor și obiectivelor acestora;
- elaborarea unei analize a documentelor strategice, legislative și de planificare pentru domeniile sectoriale care au incidență asupra dezvoltării urbane;
- elaborarea unei analize a documentelor strategice privind dezvoltarea urbană și teritorială la nivel local (Planul Urbanistic General, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Strategia de Dezvoltare Locală, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă), în vederea identificării gradului de reflectare din prezent a acestor politici la nivel teritorial;
- crearea unei baze de date în vederea fundamentării diagnosticului, inclusiv pentru structurarea și tipologizarea categoriilor de zone urbane în funcție de indicatorii relevanți pe cei 5 piloni: mediu; dimensiunea socială; dezvoltarea economică; bună guvernare; dimensiunea spațială;
- elaborarea Politicii Urbane a României și a planului de acțiune aferent;
- elaborarea a 4 strategii de dezvoltare urbană la nivel local pentru implementarea prevederilor Politicii Urbane;
- crearea unui Grup de dialog și sprijin tehnic pe principiul unei platforme pentru asigurarea implementării la nivel național a acțiunilor convenite în cadrul parteneriatelor Agendei Urbane a Uniunii Europene, care se va întruni bianual (cel puțin) și va reuni reprezentanții administrației publice centrale/regionale/județene, ai orașelor și structurilor asociative;
- elaborarea a 5 mecanisme de implementare a Politicii Urbane (1 Ghid de implementare a prevederilor Politicii urbane pentru fiecare categorie de zonă urbană identificată, 1 Metodologie privind dezvoltarea și gestionarea serviciilor publice la nivel metropolitan / de zonă urbană funcțională, 1 Metodologie de identificare și delimitare a zonelor urbane funcționale și a zonelor metropolitane, 1 Metodologie privind planificarea strategică, prioritizarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții publice în zonele urbane, 1 Ghid de implementare la nivel național a acțiunilor Agendei Urbane pentru UE);
- organizarea unei sesiuni de training, timp de două zile, pentru 28 de persoane din MLPDA, în domeniul instrumentelor realizate în cadrul proiectului.
Proiectul este derulat în baza unui Acord de prestări servicii de asistență tehnică rambursabilă, este cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară 1 – Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Componenta 1 - IP14/2019 - Sprijin pentru acțiuni de consolidare a capacității autorităților și instituțiilor publice centrale și are un buget de 20.000.000 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 16.796.772,56 lei, iar cofinanțarea beneficiarului - de 3.203.227,44 lei. Perioada de implementare este de 24 de luni. Mai multe detalii la:
Mai puțin ...
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) Simeria 2030
Actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a OrașuluiSimeria
În cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, Primăria orașului Simeria lucrează împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și cu Banca Mondială la actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2030 pentru OrașulSimeria.
Mai mult ...
Actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a OrașuluiSimeria
În cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, Primăria orașului Simeria lucrează împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și cu Banca Mondială la actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2030 pentru OrașulSimeria.
Alături de Primăria Simeria, alte trei orașe din România, și anume Craiova, Suceava și Târgu Secuiesc, sunt în proces de actualizare a SIDU, în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României.
Procesul de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 a început prin analizarea situației existente la nivelul orașului Simeria. Informații pe acest subiect, inclusiv despre modul în care cetățenii se pot implica în dezvoltarea strategiei, vor fi publicate aici, în secțiunea special dedicată acestui subiect.
Între timp, Primăria Orașului Simeria încurajează cetățenii să acceseze platforma de consultări publice citadini.ro și să contribuie la dezvoltarea orașului lor prin semnalarea de provocări urbane cu care se confruntă în oraș, precum și prin recomandarea de soluții ce pot îmbunățăți calitatea vieții în orașul lor.
Analiza SWOT si de Diagnostic SIDU
Informăm pe toți cei interesați în elaborarea strategiei integrate de dezvoltare urbană Simeria 2021-2030 despre inițierea pasului următor în elaborarea acesteia, și anume lucrul la analiza SWOT și la cea de diagnostic pentru orașul Simeria. Pentru că mulți dintre dumneavoastră cunoașteți situația orașului nostru, puteți semnala provocările cu care vă confruntați și puteți face recomandări de prioritizare a soluțiilor urbane ce pot îmbunătăți calitatea vieții în Simeria, așteptăm propunerile dumneavoastră pentru această analiză la adresa strategie.simeria@gmail.com, până la data de 31.01.2021.
De asemenea, ca alternativă de comunicare, pentru a putea să lucreze toată lumea pe același document și să nu pierdem nicio informație, am adăugat documentul online în GDrive și poate fi modificat de oricine prin linkul de mai jos. În cazul în care sunt probleme în accesarea linkului, vă puteți adresa fie prin email la adresa avintan@worldbank.org, fie prin telefon (0722 697 550).
Analiza SWOT si de Diagnostic SIDU Simeria:
https://docs.google.com/document/d/1SsMh0oZvxLJWu0F-TnNX7KKr_zJ2JXO5sgkOYDbPdy4/edit?usp=sharing
Sursa informației:Anunț consultare publică (nr.905/20.01.2021)
CHESTIONAR
Cum ar fi să îți poți alege viitorul în 5 minute? Intră aici https://www.surveymonkey.com/r/simeria și spune-ne care sunt pentru tine prioritățile orașului Simeria!
Scopul acestui chestionar este să acorde un sprijin pentru identificarea principalelor obiective ale zonei urbane Simeria în perioada 2021-2030. Pentru a reflecta nevoile reale ale comunității, sunt necesare cât mai multe puncte de vedere de la nivel local, astfel, contribuția dumneavoastră este esențială.
Vă mulțumim mult !
Sursa informației:Echipa SIDU Simeria 2030
Mai puțin ...
Platforma Citadini.ro
Citadini.ro este o platformă de resurse, conectare și colaborare pentru specialiștii și pasionații de dezvoltare locală și regională din România
Platforma a fost dezvoltată în 2020 cu scopul de a aduce împreună și facilita colaborarea între toți actorii interesați să contribuie la elaborarea primei Politici Urbane a României.
Mai mult ...
Citadini.ro este o platformă de resurse, conectare și colaborare pentru specialiștii și pasionații de dezvoltare locală și regională din România
Platforma a fost dezvoltată în 2020 cu scopul de a aduce împreună și facilita colaborarea între toți actorii interesați să contribuie la elaborarea primei Politici Urbane a României.
Sunt încurajați să acceseze platforma și să contribuie, prin instrumentele puse la dispoziție, atât specialiști în domenii relevante elaborării Politicii Urbane (factori de decizie, urbaniști, economiști, arhitecți ș.a.m.d.), cât și cetățeni interesați de dezvoltarea orașului lor și grupuri de inițiativă civică care susțin proiecte urbane.
Pe parcursul anului, platforma va pune la dispoziția utilizatorilor documente strategice, analize, studii de caz și modele de bune practici de dezvoltare urbană din România. De asemenea, va anunța consultări și dezbateri publice pe subiecte relevante, precum și o serie de oportunități pentru cei interesați să se implice mai mult în procesul de elaborare a Politicii Urbane a României.
DESPRE PLATFORMĂ
Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați
www.fonduri-ue.ro, precum și site-ul web al Programului Operațional Capacitate Administrativă
www.poca.ro.
Mai puțin ...
|